Lusse lelle

Kära vänner

Vid Luciahelgen börjar julkänslan infinna sig på riktigt tycker jag. Det har nog med bakandet att göra, då doftar det jul och mys i hela huset. Lussekatter och pepparkakor har kavlats och rullats här hemma hos oss, med riktigt goda resultat tycker jag.

Sen kommer ju Lucia och inget får julkänslan att blomma ut som Svarta Grisen lussetåg,  barnen är så söta så man knappt kan tro det är sant. I år ville Erik dessutom delta, och hade inga problem med vad han ville vara: stjärngosse. Så det ströks klänning och inhandlades strut och stjärna och en påtagligt nöjd liten figur stod längst fram i ledet. Dagen därpå deklarerade han bestämt att han ville vara tomte. Vilken tur att vi hade en tomtekostym i gömmorna som han kunde dra på sig!

Karin har och jag har fullt upp i veckan med olika barn-och-mammagrupper. Hon fortsätter slita med krypandet och har tagit stora kliv framåt. Nu står hon ganske stadigt på alla fyra och guppar fram och tillbaka. Mest kommer hon ju fortfarande baklänges och det är ju frustrerande, men jag tror inte att det är så långt kvar. Och så har hon börjat prata en massa, dädädä, adääiii, aja ada och allt möjligt säger hon. Lite svårttytt än så länge men ändå härliga ord!


Här kommer lite bilder från vårt Luciafirande och vårt mysiga helgbesök av Johan, Anna, Oscar och Erik. Vem hade kunnat tro att åtta personer i vår lägenhet skulle bjuda på en höjdarhelg. Men så var det!



Erik börjar bli en riktig hejare på lussebak, men så har han ju också övat ett par gånger nu.



SÅ här såg det tex ut för två år sedan...




Och det ska börjas i tid. Karin övervakar årets lussekatter.




Det är ett roligt arbete tycker hon!




Några dagar senare var det dags för pepparkaksbak. Här är två personer som missuppfattat det där med att göra pepparkaksgubbar...


Sen var det dags att plaocka fram alla godsakerna när nästkusinerna, Erik och Oscar med mamma Anna var på besök.



Vi inte bara fikade, utan åkte också lite pulka och grillade korv. Fredrick och Johan.



Anna och Oscar värmer sig vid brasan.




Och på måndags eftermiddag var det dags för Luciatåget. Erik visar stolt upp sin stjärna.



Ni förstår vad jag menar med att komma i julstämning va?



Karin var väldigt intresserad, båda av de fina barnen och den fina granen!




Och hon kan också skapa julstämning minsann!



bullar och bulor

Hej i vinterland!

Ja, nu är det kallt i Stockholm vill jag lova. Imorse visade termometern på -12 och det var både långkalsonger, fleecebyxor och termobrallor på Erik när vi skulle knalla iväg till dagis. Kinderna lyste röda när vi kom fram.
Men det var gnistrande vitt och vackert, hela Årstaviken täckt med ett tjockt lager rimfrost och några decimeter snö, och en blekrosa sol som anades bakom diset.

Dagis bjuder på så mycket fina lekar nu, för det mesta är det inga protester alls att gå dit, det är väl mest det där med alla kläderna som är problemet när vi ska iväg på morgnarna. Igår hade fröknarna vänt upp och ned på matsalsbordet och sedan var det en stor skeppslek som tog fart. Några av barnen ville vara skeppskatter och fick nos och fina morrhår, Erik stoltserade som kapten (förstås) i favorit-tyllkjol, guldkrona och röda lackskor. Allt finns som tur är dokumenterat med fotografier!

I lördags var vi på lussebullsbak hemma hos Lena och Elsa, och Frank som var på besök. När vi kom dit så höll Elsa och hennes kompis Julia på med en hotellek. Två garderober var hotell och så tog de in på än det ena än det andra. Men snart skulle tjejerna iväg och sjunga med sin kör i Katarina kyrka och när Frank och Erik hade rullat färdigt sina lussebullar så tog de över den fina leken. De packade lite väskor och tog med sig ficklampan in, full fart! Själv satt jag uppkrupen i en fåtölj och smaskade goda lussebullar så det stod ur öronen. Bra sätt att vänta in första advent om jag får säga det.

På söndagen kunde det inte sluta snöa och vi tog det säkra före det osäkra och stannade hemma. Vi byggde en stor koja i sovrummet där Erik huserade mest hela dagen och jag försökte underhålla Karin samtidigt som jag höll undan så att inte hela lägenhet draperades i tyg och kuddar. Till kvällen kom Karolina förbi och efter middagen fick vi mysfika med mer lussebullar, pepparkakor och glögg som hon hade med!

Karin föll ur kojan när vi bytte batterier i en ficklampa och fick ett skrapsår i pannan. Men den typen av olyckor lär det nog bli några för sedan vi kom tillbaka från Skåne så har hon inte kunnat ligga still många minuter. Hon trivs allt bättre med att ligga på mage, jobbar som bara den med att snurra runt, skjuta ifrån, lyfta knä och rumpa, dra sig framåt, sträcka sig runt och rulla över. Men mest av allt så vill hon häva sig upp. Sträcker man fram en hand till henne så drar hon genast i den, spänner hela kroppen som en båge och kämpar hej vilt. Det är verkligen kul att se henne, även om det som sagt också blir lite svårare att förutse vad hon kan komma att göra sig illa på. Innan ikväll tex satt hon helt lugnt i mitt knä när hon plötsligt fick syn på något och utan att jag hann reagera kastade sig framåt över min axel. Med resultatet att hon dångade huvudet rakt in i stolsryggen och fick en liten bula. Hujedamej.

Och så till slut veckan replikskifte!
I måndagsmorse när jag frågade Erik vad han ville dricka till frukostmackan svarade han "Ett glas med mjölk och ett gals med mögel, mamma"
Jag trodde att han skämtade med mig. "Jaja, mögel vill du ha" och satte fram ett glas mjölk. " "Och ett glas med mögel" "Vad menar du?" "Ett glas med mögel, men det måste vara i ett annat glas." "Men kära vän, du kan ju inte dricka mögel, vad menar du egentligen?", nu hade det verkligen börjat snurra runt i huvudet på mig. Men då får jag svaret: "Sådan där mögel som Karolina hade med sig igår!"
Han syftade på glöggen naturligtvis. Så i jul kommer vi att mögla mycket. Hoppas ni också ska det!


Och nu kommer lite bilder från helgen, men också en massa från vår fina resa till Skåne förförra veckan.




Karin och Erik busar i sängen innan det är dags att släcka lampan.
Karin and Erik play around before bedtime.



På väg ned till Skåne hade vi sällskap med Karolina. Hon hade laddat datorn med film och köpt barnvänliga hörlurar. Heja moster!
On the train down to Skåne in the company of Karolina. Her computer was filled with movies and she had even bought a pair of new headphones for Erik. God bless!



På torsdagsmorgon. Eddie vaknar till i mamma Lines famn.
Thursday morning- Eddie wakes up in mommy Lines' arms.



Senare på dagen blev det en tur ned till ankdammen med lite gammalt bröd. Erik gick lite väl långt ut i vattnet bara och lyckade doppa hela foten. Det fick bli en handske över tårna på hemvägen. Det var ju kallt redan då.
Later that day we went down to feed the birds in the pond. Erik misjudge the size of the pond and got soaked. Had to wear mommy's glove on the way home. It was cold.



På kvällarna när morfar kom hem från jobbet var det fullt ös.
In the evenings when granpa Björn came home from work the action started.



Ännu mera ös!
More action!



Fast Line och Karin tog det lite lugnare. En damtidning och mys i soffan.
But Line and Karin didn't care much for the action. The read magazine and lay around on the couch.




Och så fick vi tid att fira både Line och Eddies födelsedagar, en lite sent och en lite tidigt.
And we got to celebrate both Line and Eddies birthdays, one a little late and the other one a little early.



Och sen var det dags för det STORA födelsedagsfirandet den här helgen. Mormor fyller 60 och vi firar med släkt och potatissallad hela långa dagen. GRATTIS! Karin har så kul att mössan halkar på sné.
And then it was time for the GREAT party this weekend. Grandma Elvy celebrates her 60th birthday with lots of family and food. Karin is in a party-mood as well, and can't keep her hat on...



Moa, Erik och Max tränger ihop sig i kökssoffan och väntar på att få fortsätta leka.
Moa, Erik and Max can't wait for dinner to end and to start up some fun games instead.




Mina fina ungar!
My great kids!



Mormor med sitt yngsta barnbarn, och vår minsta kusin, Morris.
Grandma with her youngest grandchild, and our latset cousin, Morris.



Josefin och Karin.
Josefin and Karin.




Här kan man ju också tro att det är kalas, men det är bara lite lussfika. Fast på ett festligt sätt. Frank och Erik hittade partyhattar hemma hos Lena.
And you could easily believe that this was a party as well, but it's only a "fika" in a kind of party-mood. Frank and Erik found funny hats at Lena's place.



Och här är Karin från i söndags, med bula i pannan, lika glad för det, vilar för att ta nya tag mot soffbordet.
And here is Karin from this sunday, a big bump on her head, but just as happy, trying to overcome the coffee table.



Erik myser i kojan.
Erik has built a hut.




Och så en rykande färsk bild från ikväll.
And we end this session with a picture from this evening.

RSS 2.0