pussgurkor och pottanvändare

Hej på er i vårsolen,

här kommer vi med lite av de senaste nyheterna. Vi börjar med den största: Vi har slängt blöjan!!!
Förra måndagen frågade jag, lite nonchalant så där som jag gjort då och då det senaste halvåret, om Erik ville ha blöja eller kalsong. "Kalsong" svarade han och jag visste inte riktigt vad jag skulle ta mig till; han skulle till dagis och har aldrig gått en hel dag härhemma med kallingen på. Men det fick ju bli så.
Och sedan dess är blöjorna ett minne blott. Ett par olyckor på dagis de första dagarna, men inget mer. Han kommer ihåg att säga till varenda gång, går själv på toa ofta och experimenterar lite med vad som är bäst, "potta eller toa?" En jämn kamp.
Helt underbart. Jag trodde verkligen att vi skulle behöva jobba hårt hela sommaren eftersom han inte visat något intresse alls. Så från en dag till en annan är han blöjfri. Precis som alla sa... "när han själv är redo". Och ändå så tvivlar man. Jag ska sluta med det. Påminn mig gärna.

Men det är inte bara den blöjfria baken som avslöjar hur stor Erik håller på att bli, varje dag tycker jag att Fredrick och jag gör nya upptäckter av vad vår treåring plötsligt kan göra och klara själv. Idag när jag kom till dagis satt han tex uppflugen i ett träd. Han har själv sagt att han ska lära sig att klättra i träd när det blir sommar, och jag har lett lite i smyg. Det lär jag väl få äta upp.

Han kan också hälla upp mjölk utan att spilla, hjälpa till att duka bordet (för övrigt är det en väldigt hjälpsam period han är inne i), skriva en del bokstäver och känner igen ännu fler, balanserar på ett ben, hoppar från ganska höga trappsteg utan att ramla... ja, listan kan göras lång.

Och allt detta gör att vi oftast har en tillfreds och glad kille. De nyvunna färdigheterna och en självständighet gentemot oss gör att man också kan kosta på sig suveräna mysstunder och riktigt njuta av att få vara ett litet barn. Ibland överöser han en med pussar, "det här är dina älsklingspussar, mamma" och det är det ju verkligen.

Jag känner mig väldigt glad och lugn över att vi har haft en så bra och härlig tid de här senaste månaderna tillsammans, innan vår familj nu ska in i en ny fas. Det känns som om vi är trygga i våra roller och relationer till varandra på ett nytt sätt. Snart vänds det väl upp och ned igen, men man behöver verkligen de här vilopunkterna att falla tillbaka på när man ska igenom en ny utvecklingsfas, eller som i maj, få en helt ny familjemedlem. Det ska bli så spännande att se vem det blir och hur den lilla människan kommer att förändra oss. 

Men nog snackat, här kommer lite bilder från vår skånetur för två veckor sedan.


Erik är morfars kökshjälp. Men äter upp alla tomaterna!
Erik helps grandpa in the kitchen, and eats all the tomatoes!



I stockholm snöade det när pappa skjutasdes oss till tåget. Gissa om det var härligt att resa söderut och få riktiga vårkänningar. Vi satt i Folkets park och åt årets första glass (utan jacka!) för att fira.
En liten rolig episod på tåget: Erik undrar om morfar bor under marken. Jag pratar ju hela tiden om att vi ska åka "ner" till morfar. Svårt att förklara när man aldrig sett en karta....
When we left Stockholm it was snowing. Again. Guess if we were happy to travel south and experience a small sensation of springtime. We celebrated by having the first ice cream of the year. Without our wintercoats on!
Talking about down south: Erik asked me on the train if Grandpa lived underground. Since is was talking so much about going "down" to Malmö. Hard to explain to someone who never saw a map.



Mormor och Erik kramar kanonen på Malmö museum. Vi hade en heldag där med lunch, akvariet och de vindlande gångarna. Kanontornet var liksom pricken över i:et.
Granmother and Erik hugs the cannon at Malmö museum. We spent an entire day there with lunch, aquarium and the winding stairs. Ended up in this guntower wich fullfilled all our needs.



På kvällen läste Line och Erik om olika sjörövarfartyg och andra "skutor", som Erik kallar dem.
In the evening Line and Erik read about pirate ships and other boats.



Och så hann vi med ett besök hemma hos Nina, Simon, Nea och Eno. Erik och Eno fann varandra verkligen och lekte många sköna lekare. Med tågbanan tex!
And we had time for a visit with Nina, Simon, Nea och Eno. Erik and Eno played very well together all day. Here the are occupied with the brio train.


Och här är de ute och seglar på stora havet.
And then the set of sailing over the great ocean.


Och till sist en bild för att påminna mig själv om att Erik verkligen behöver klippas.
And then a picture to remind myself that Erik really needs a haircut.



Godnatt alla vänner och kära!
Good night all friends and dear ones!

morbror Jens

Hej på er,

vi har haft några till att börja med riktiga mysdagar tillsammans med Jens. Till att börja med skriver jag för att vi slutade med att smitta ner honom med kräksjuka, eller vi och vi, det var nog mest jag. Både Erik och Fredrick har klarat sig än så länge. Och Jens åkte hem igår något tilltufsad.

Men innan jag kom hem och kräktes i lördagskväll var Jens vår barnvaktshjälte. Erik var i sjunde himlen, och många lekar lektes. Och så hann vi med en liten tur till Djurgården och Wasamuseet. Erik var mest intresserad av kanonerna och jag glömde kameran, men vi hade en fin dag. Vädret har ju inte bjudit på sportlovsfint vinterväder direkt, de första dagarna sedan i december med plusgrader tror jag. Men men, man kan inte få allt. 

Förutom konvalescens efter kräkningarna och pissigt väder som sätter stopp för det mesta av utomhusaktiviteter så har vi det ganska bra. Erik springer runt och är lite rastlös kanske, men har också många uppslag på allsköns lekar och fantasier. Kanoner och sjörövare är en poppis lek just nu. Jag tror uppslaget är från en bamse-film som han fick i födelsedagspresent. Allt kan användas till kanonkulor och skjutas iväg åt alla möjliga håll. En sådär kul lek tycker mamma och pappa kanske... Det blir ju vi som får plocka upp spillrorna efteråt.

Annars är det mycket gränssättningar och uppfostringsmetoder som testas åt båda håll just nu. "Om inte du gör så gör inte jag si", om "vi inte gör datten först kan vi inte göra ditten sen" osv. Eriks största hot har blivit, "då vill jag inte leka med dig" när man tex ber honom att äta upp sin mat eller säger åt på skarpen att det är dags att gå och lägga sig. Men han vet också vilka knappar som verkligen fungerar. För en liten stund sedan när jag surade över att det var så mycket leksaker att plocka upp i köket och jag inte tyckte att hjälpen var tillräcklig så satte han sig ned och låtsades skriva ett brev "den här fick jag av min snälla mamma". Sedan tittade han upp och gav mig ett bländande leende. Jo, jag tackar. Lätt att vara sur då...


Här kommer en bild, den enda jag lyckades knäppa på Jens och Erik under den gågna helgen, samt de resterande bilderna från i julas.



Jens och Erik käkar lunch, innan det dags att åka till flygplatsen .





Mer julklapssöppning, fast nu hemma hso Sanna och Simon i Nättraby. Erik, Sanna och Stefan.
More christmas-gifts, this time with cousins Sanna and Simon in Nättraby. Erik, Sanna and Stefan.



Yngsta kusinen Simon.
Youngest cousin Simon.




Sanna testar sin röda puff. Hon verkar ganska belåten.
Sanna tries our her new sacco- She seems very pleased.



Sanna och Erik samlas kring ritbordet.
Sanna and Erik gather around the drawing table.

RSS 2.0