Farmor på besök

Hej igen,

förra helgen var farmor på besök. På schemat stod lek och massor av mys, lite shopping, god mat och promenader i vårsolen. Det var mysigt och härligt att få ses flera dagar i rad. Här kommer lite bilder!




Fredrick skulle handla mössa på stadium, Erik ville också pröva en.
Fredrick was going to buy a new hat, Erik also wanted to try one.



Efter shopping åkte farmor, pappa och Erik till Andy's lekland. Där gick det vilt till.
After shopping, grandma, daddy and Erik went to Andy's playground. Lots of energy was spent.




Plutten somnade på studs när de hamnade i bilen.
On the way home our sweetheart feel asleep right away.




Farmor satt barnvakt, och det var dags för lite utklädningslekar. Så här tjusigt kan killen balansera i mammas högklackade.
Grandma was babysitting and it was time to dress out in mommy's cloths. The boy is pretty god with high heels.




En sagostund med farmor innan det är dags att sova.
Bedtime stories with grandma before it's time to sleep.

om tre ton vilja samt en liten bildkavalkad

Hej hej,

tre ton vilja. Som dimper ner i huvudet på en när man minst anar det. Så känns ganska ofta nu förtiden i det Francke-Göstska hemmet. Och det är inte alltid så lätt att veta när det är dags att söka skydd eller strida emot. Är det här en viktig seger att vinna? Och vem är den viktigast för, Erik eller oss. Häromdagen var den en nyckel som han inte fick hänga upp i grannens nyckelskåp, den var viktigast för honom, idag var det händerna som skulle tvättas innan vi började laga mat, den var viktigast för mig. Hursom så är det samma drama varje gång.

Därimellan så har vi en både skojfrisk och gosig kille och det är tur. Annars hade man väl blivit sur på riktigt.

Det är faktiskt tröttsamt med allt den här viljan och allt motstånd. Även om jag vet att det är sunt, och nödvändigt för hans tillblivande som självständig individ med tydlig integritet. O.s.v. 
Men det är helt enkelt påfrestande ens egna gränser hela tiden testas, tycker jag det här är okej, måste jag säga ifrån om det här tydligare, kan jag låta detta passera osv. För det går inte att ta varenda strid. Jag känner mig mestadels som ett stort NEJ som det är. Och det är inte det bästa jag vet. Och det gör mig trött, så ibland somnar jag klockan nio och sover utan problem fram till åtta morgonen därpå. Erik med för delen...

Men bortsett från att vi är trötta och har ständiga konflikter så ser det ljust ut. Våren är här, inte värmen riktigt än, men ljuset, ljuset, ljuset. Och det är underbart. Vi kan stanna i parken länge och leka efter dagis och när vi går iväg på morgonen så känns det som om dagen redan kommit en bra bit på väg. Härligt! Och det märks på Erik att han också tycker det är skönt. Igår stannade Fredrick och han kvar en och en halv timme efter dagis för att leka med Elis, Fredrick och Birgitta var helt blåfrusna men Erik var bara arg som ett bi över att behöva gå hem vid halv fem. Jag hörde honom i trappen när han gormade och skrek "jag vill inte va hemma, jag vill leka med Elis!". Jag kommer inte ihåg vad det var vi fick in honom i lägenheten med för argument, men det behövdes en hel del lock och pock om jag säger.

Nu hade jag tänkt bjuda på lite blandat bildgodis från vårmånaderna här. Håll tillgodo!


Som sagt, en kille med lite attityd! Spana in att moster har skojat till det med en haklapp bredvid.
A dude with an attitude. And check out his cool aunt in a bib right next to him.





Erik kastar snöbollar med pappa.
Erik in a snowball-fight with dad.




Här har vi letat fram ALLA mammas halsband. Visst blev det fint!
Dressed in mom's EVERY necklace. Pretty, don't you think?




Mor och som tar tåget söderut.
Mother and son on the southbound train.



Mysbus med mormor.
Can't get enough of that kissing.




Och här får Eddie sin "familjefilt".
Cousin Eddie gets a "familyblanket" from his aunt Nilla.




Det är härligt att sitta i morbror knä och läsa sagor.
It's great to have an uncle to read stories with.





Sedan var det Eddies tur att sitta i Eriks knä. Mysigt det med.
Then it was time for Eddie to sit on Erik's knee Not so bad either.




Vi har besök av Harry och Lena och efter maten är det fruktstund framför brasan.
We have Harry and Lena for dinner and afterwards it's time for some fruit in front of the fire.




Sophie och Erik är färgmatchade...
Sophie and Erik dresses alike...


Kram för ikväll, fler bilder kommer snart!


Två år och nyklippt!

Hej fina vänner och familj,

jag vet att det är en evighet sedan, eller ja, åtminstone en månad, men jag hade bestämt mig för att göra en hel sida med födelsedagen så här kommer den1

Det var en härlig dag. Erik fick vara hemma från dagis och när han vaknade sjöng vi "ja må han leva" med detsamma. På golvet nedanför sängen låg en stor hög med presenter och så här snart efter jul minns han ju väl vad man ska göra med presenter: "Vi får öppna dom!".

Den första presenten var mer briotåg och då skulle vi genast springa ut i vardagsrummet och köra det på banan som stod uppställd sedan kvällen innan. (Som för det mesta står uppställd sedan kvällen innan kan jag ju tillägga. Vårt vardagsrum är numera inte ett vardagsrum utan mer en perrong, vagnserviceutrymme, rälsförvaring och experimentell verkstad för hur många olika kombinationer av banor som går att bygga med ca tre meter brio-trä-räls. och det är ju ganska många....)

Men ute i vardgsrummet fanns denna morgon också ett jättestort paket. "Pussel", trodde Erik först, och var inte helt tokigt gissat för det var ett byggset från IKEA. Fram med skruvar och hela kittet. Frukost? Nej det tar vi sedan!
Och medan pappa följde den berömda ritningen och försökte hålla koll på att inga små muttrar försvann, sprang Erik mellan byggsetet, mammas sconesbak och det fortsatta öppnandet av presenter.

Så stod det klart efter en timme väl, och då var det dags för en rejäl frukost. Sophie kom på dagens första besök med några fina presenter och fick den stora äran att inviga Eriks nya bord. Sedan dansade vi lite. Käkade lite till och lekte med alla de fina presenterna tills det var dags att sova middag. Vid det laget hade Erik inte ens kommit ur pyjamasen men vad gör väl det på en "fössesda".

På eftermiddagen kom det ännu mer  besök, Karolina och våra grannar, och vi käkade semlor, blåste ut ljus och blåste serpentiner, sjöng "må leva-sången" igen och hurrade och hela kalaset slutade med att Erik sprang runt, runt med ett gäng ballonger och var helt galet uppspelt.

Nästa dag var det en vanlig dag igen men inte helt för det hängde en ballong på dörren till dagis som det stod "Erik 2 år" på och vid samlingen fick han sitta på en egen stol i mitten, välja vilken sång de skulle sjunga (Imse vimse) och rita en teckning. Sedan blev han gungad i födelsedagsfilten av alla barnen och fröknarna, två gånger eftersom han fyllde två år. Jessica, hans fröken, berättade att han hade gjort alltihop som den självklaraste sak i världen. Han har ju sett proceduren förr, när andra barn fyllt år och visste precis hur det skulle gå till. Själv önskar jag ju bara att jag kunde suttit i ett hörn och varit helt osynlig, för jag skulle hemskt gärna velat se det hela.

Ja, här skulle man ju kunna tro att det var slut på kalasandet men icke sa nicke. Förr en vecka senare ringde mormor på dörren, och hon hade Conny med sig och då blev det änn mer presenter och semlor. Och som pricket över i bjöd Sophie på sitt kalas i söndags, och där var det varmkorv, tårta med massor av ljus, chokladbollar, fiskedamm och pinata.
Nu är det nästan så att man längtar efter lite vardag va!

Här kommer bilderna!
Erik's birthday in pictures!



Hjärtat hann inte mer än öppna den första presenten förran han satte igång med att leka. Här är det lyftkranen till briotåget som utforskas. Tack farfar och Eva!
The dear boy started playing as soon as the first gift was opened. Here's a BRIO lifting device from grandfather and Eva.



Nästa present var jättestor och skramlade. Erik gissade på att det var ett pussel och det var inte alls så tokigt. Ett bord och stol-pussel från IKEA, vi fick genast sätta igång och skruva. Snacka om att dagen började bra för en liten kille som alldeles strax blir exakt två år!
Next present was huge and clattered. Erik took a qualified guess at a puzzle. It was a chair-and-table-puzzle from IKEA!  And we had to take out the toolset right away - talk about a great way to start the day for a soon to be two-year old little boy!



Precis lagom till en födelsedagsfrukost var möblemanget färdigt. Erik bjöd Sophie till bords. Det vankades äggröra och scones dagen till ära. Mysigt med frukostgäster!
Just in time for birthdaybreakfast the table was set. Erik invited Sophie to sit down. Scrambled eggs and scones were on the menue. Nice with guests for breakfast!



Efter frukosten lekte vi med det fina memo-spelet som Erik fick av Sophie och läste "Ludde lagar soppa", en av Eriks favoritsagor som nu äntligen också finns i hemmabiblioteket.
After breakfast we palyed with the cute memo-game that Erik got from Sophie and read on of Erik's favourite stories, finally part of our own library - "Ludde makes soup":



Efter vilan tog vi emot nya gäster. Först kom Karolina. "Jag tycker du har fin tröja" sa Erik till henne. Och så fick vi öppna presenter med sax.
After a little rest we had more guests to welcome. First though the door was Karolina. "I think you're sweater is nice"; Erik told her! Then we opened gift-wrapping with a pair of scissors!



och inuti fanns en hel liten teservis! Perfekt att till det lilla bordet.
And inside was a pretty little teaset! Perfect to serve at the new table.



Och sen var det dags för semlor, serpentiner och sång. Nästa alla våra grannar i huset kom och firade med oss.
Malcom, Erik, Karolina, Fredrick, Birgitta och Tina.
Then it was time for "semlor", confetti and singing. Almost all our closest neighbourghs came to celebrate with us. Malcom, Erik ,Karolina, Fredrick, Birgitta and Tina.




Erik blåser ut ljusen i sin födelsedagssemla.
Erik blows out his two candles.




Efteråt var det vilda lekar med alla sakerna och framförallt ballongerna som föll ner från taket mitt under fikat.
Afterwards there was some wild running around and playing with the ballons that fell down on the table in the middle of  our sitting.




När alla hade gått hem fanns det fortfarande mycket att undersöka och leka med. Och så här var väl vårt vardagsrum sett ut sedan den dagen, i stort sett.
When everybody had left there was still plenty of things to do, and this is pretty much what our livingroom has looked like since that day.



Men firandet var inte över för att födelsedagen var det. Helgen därpå kom mormor och Conny (eller krokodilen som vi numera kallar honom) på besök. Det blev tid för massor av lek och bus. Här läser mormor alla Alfons Åberg-böckerna hon hade med sig!
But the fun wasn't over yet. Next weekend grandma and Conny came up to visit us and there was time for lots of fun and play. Here she reads all the Alfons-books she brought with her to an attentive grandchild.




Och på söndagen när mormor och Conny åkt hem åkte vi till Sophie för att fira hennes födelsedag. Det var ett hejdundrande kalas med korv med bröd, tårta, chokladbollar, fiskdamm, godispåsar, ballong! Så nu vet Erik precis vad en fössesda är och att det alltid finns något inuti en present. Ett par gånger har han också undrat om vi inte ska sjunga "må leva"-sången. Och då gör vi det.
And finally sunday afternoon after grandma and Conny left, we went home to Sophie to celebrate her birhtday. It was a real party with hot dogs, cake, cookies, ballons, games and a pinata even! So there will be no more doubt in Erik's mind what the word "bethday" means and there are always something inside the wrapping of a gift. He know asks me from time to time if we can't sing the bethday-song. So we do.




JAG MÅ HAN LEVA, JAG MÅ HAN LEVA, JAG MÅ HAN LEVA UTI HUNDRADE ÅR!!!
HAPPY BIRHTDAY TO YOU DEAR ERIK!

RSS 2.0