mitt lilla gryn

Ja, idag har jag känt och tänkt så hundratals gånger - Mitt lilla gryn! Min hjärtesten, min gullunge, min mysgubbe, mitt hjärtans kär, min lilla gosepudding... jag skulle kunna fortsätta ett par rader. Ibland svämmar man över av kärlek. Kanske för att jag fick sova ut imorse, äta frukost ifred och ha tre timmar helt för mig själv här hemma medan Fredrick och Erik roade sig på egen hand. Känner mig som en ny människa, fick arbetat lite, duschat, lagat lunch och bara tänka egna tankar. Då hinner man t.o.m. börja längta och sedan är det så mysigt att få vara tillsammans igen. Vi har busat i sängen, lekt tittut, klättrar upp och ned ur fåtöljen, byggt med klossar, tadat med dammvippan, lekt med vatten i vasken, lagat mat och lyssnat på musik. En pangeftermiddag med andra ord och Erik somnade som en liten stock tjugo i sju. Nu återstår bara att se hur länge han blir sovande...

För några veckor sedan satt jag in med projekt "sluta nattamma" ju, och det verkade gå riktigt bra men sedan har Erik varit sjuk, först en rejäl förkylning men halsont och sedan ont i magen. Så vi är tillbaka på ruta ett, och sömnbehövet har satt min motivation helt ur spel, när jag släpar mig upp varannan timme för att få honom att somna om väljer jag vanligvis det lättast alternativet för stunden. Stavas: t-u-t-t-e-n!
Men ikväll eftersom jag känner mig så frisk och kry så ska jag upp på hästen igen har jag bestämt mig. Målbilden är fem timmar sömn i sträck. En hägring i mitt nattliga sahara men vem vet, en vacker dag...

Annars tycker jag att mycket av mammigheten har släppt sista veckan igen. Erik verkar ganska tillfreds med livet för tillfället. Hans favoritsysselsättning just nu är lyssna på musik. jag har ställt ned en skivspelare till honom och han vet redan vilken knapp som sätter igång CD:n och vilken som pausar. Och så har han hittat volymknappen.
Så vi var och lånade lite barnskivor på biblioteket och nu jazzar vi hela dagarna i köket. Men ibland knatar han med mig i släptåg in till stereon i vardagsrummet, vill att jag lyfter upp honom och pekar på den. Då ska vi spela lite radio och dansa ihop. Supermysigt!
Och så börjar han ta sig fram gåendes längst med grejor på ett helt nytt sätt, släpper ibland taget om soffkanten för att kasta sig i ett par stapplande steg mot soffbordet, går längst med plana ytor och runt dörrkarmar. Så jag tror inte att det är jättelångt borta, men han hinner nog fylla ett innan vi får se honom springa omkring hur som helst. Mot allas tippande innan i höstas.

Ja, har ni orkat er igenom redovisningen så kommer här belöningen:


image209
Efter kvällsbadet brukar vi busa runt lite i sängen innan pyjamas och blöja åker på. Erik älskar att vara nakenfis!
After the evening bath we usually play around in our bed before pyjamas and diapers go on. Eriks loves it!


image210
När moster Karolina var här på besök dök plötsligt Eriks alter ego Erika upp med hästsvans i håret. SÅ SÖT! Men så snabb att man bara han få nacken på bild. Fast en imponerande hårlängd är det eller hur?
When aunt Karolina was here Erik's alter ego Erika suddenly turned up in a pony tail. SO CUTE! But very fast and impossible to get in a picture with more than the neck. Impressing amount of hair though, hu?


image211
När man har magsjuka ska man äta blåbär, det sa de i alla fall på vårdguiden. Erik kan själv!
When you're suffering from a stomach disease you should eat blueberries. At least that's what the told us when we called the doctor. Erik knows how!

 
image213
När vi var friska igen gick vi på konditori med Ingela. Gick på var just vad Erik gjorde, fram och tillbaka, fram och tillbaka.
When we were well again we went to lunch with Ingela. And walked fort and back a couple of times.


image214
Sådan mor sådan son. På morgonen blir Erik emellanåt sur på mig. Jag sitter med näsan i tidningen och hör inte alltid när han vill ha uppmärksamhet för att leka ihop. Men nu har han kommit på ett knep. Om han själv sätter sig och läser så gör vi åtminstone något tillsammans! Är det detta som kallas prägling?
Like mother like son. Sometimes Erik gets sour with me in the mornings. I have my nose in the paper and don't always hear him seaking my attention to play. But he's found a way. If he joins me, we'll at least do something together! Is this what is called imprinting?


image215
En av tusen likadana bilder: Jag vill ha kameran mamma!
One out of a thousand pictures like it: I want the camera mommy!


image216
Tittut är en väldigt rolig lek. Fast det är förstås svårt för pappa att ta på overallen.
Peekaboo is a very fun game. Even though it's difficult for dad to put on the overall.


image217
Men det bryr vi oss inte om... Tittut!
But we don't care... Peekaboo!


kramar and hugs!



Säng säng säng sova sova sova

Hej på er,

här går vi på knäna av trötthet, allihop tror jag. Vi är mitt inne i avvänjningen av nattutte och visst gör vi framsteg, men nu har Erik blivit förkyld och fått rejält ont i halsen så jag vill inte låta honom skrika - vilket han ju gör när han inte håller med mig om att det går att somna utan mat i munnen. Så vi har en liten backlash, och inatt sviktade mitt mod men det är bara att hålla ut. Jag har gått upp för att göra välling till honom istället flera gånger, för att tydligt visa för oss båda att han inte är det minsta hungrig egentligen... Då har han bara tittat på flaskan och sedan somnat på direkten i min famn! 

Var nyss inne på på pillanopuh och läste om Max och Moas inskolning på dagis. Vi var på ett idag för att kolla in och ställa oss i kö. Med blandade känslor. Det verkade jättefint och mysigt på alla sätt men det är klart att det är med ett stort gulp man tänker på hur det ska kännas att släppa iväg den lille killen på egna äventyr hela dagarna. Att lita på att någon annan har koll på honom hela tiden, att inte vara där för att trösta när det behövs och inte heller få kikna av skratt tillsammans åt nya roliga saker han upptäcker. Men, men - det steget ska ju tas för eller senare. Det är samtidigt spännande att tänka att han är så pass stor snart att han ska skapa egna relationer till människor, utan vår hjälp och vårt inflytande. Det är ändå skönt att det är ett helt (...) halvår kvar.

Den sista veckan har varit jättemysig - förutom nätterna förstås. Han känns mycket lugnare än på länge, tar sig runt i lägenheten på egen hand, ställer sig upp för att greja med något och sätter sig sedan ned något sånär kontrollerat för att hasa sig vidare. Favoritställena är framför TV:n och spisen, vid badkaret och i sängen. Det är skönt att den värsta klängigheten är över för den här gången. Idag kunde jag tom läsa hela kulturdelen medans han höll på att försöka låsa upp badkaret med mina nycklar. Sedan var det jag som gick ut till honom!
När han känner sig lite trött eller bara vill mysa kryper han upp i sängen (jag har tagit av benen så det går lätt för honom) och rullar runt bland kuddarna eller sitter och bläddrar i någon av sina böcker. Molly är en favorit... För er som vill köpa en liten födelsedagspresent.

Bildmaterialet är från hela januari. Eftersom jag bara hann med julbilder sist.


image200
För två veckor sedan var det här Eriks favoritposition vid bordet. Väldigt charmigt! Och det var helt omöjligt att få ned den där foten. Men sen glömdes den nog bort.
two weeks ago this was Erik's favourite pose at the table. Very charming! Ad impossible to get the fot down. But then I think he forgot about it.


image201
Mys med morbror Jens som kom på besök efter nyår. Kanske var det här vi smittade honom med magsjuka?
With uncle Jens who came for a visit after New year. Maybe it was here we gave him the gastric flu.


image202
En hel eftermiddag medan mamma sprang runt och fejade satt killarna och pillade med smågrejor, satte ihop det gamla babygymmet osv.
A whole afternoon while mom ran around cleaning the boys sat playing with little things, putting the old babytoys back up again and so on.


image203
Erik har satt sig själv i arbete - med att tömma lådan med blöjor på sovrumsgolvet. Det var inte lika kul att lägga tillbaka dem så det fick mamma göra.
Erik has found some real work - emptying the basket with diapers. Since it wasn't as fun to put them back in again mom got to do that.


image204
Efter all julmat kan det vara gott med lite pizza. Erik hugger in på salladen.
After all Christmas food pizza can be pretty tasty. Erik enjoys the salad.


image205
Julgransplundring! Erik och Lotte.
Julgransplundring! (Has no translation that I can find at least.) Erik and Lotte.


image206
Så är ser det ut när en riktigt busunge räcker dig tungan.
This is what it looks like when a little rascal has it on the tip of his tongue.



image207
Ibland går vi till Kulturhuset och leker, där finns massor med spännande saker att hitta på. Bl.a. kan man åka luftballong!
Soemtimes we go to Kulturhuset and play, they have tons of exciting stuff to do. Flying in a hot air ballon for example.


image208
Men det finns massor av saker att hitta på här hemma med förstås. Videon använder ingen längre så den går bra att pilla med. Erik älskar att pilla med saker!
But there are plenty of fun stuff to do at home as well of course. The video is no longer in use so it's allowed to be pokes on. Erik loves to poke on things!


Och jag älskar alla er!
And I love all of you!



Long time - No see

Hej alla,

ja, det var verkligen hur länge sedan som helst! Närmare bestämt en och en halv månad sedan märkte jag när jag gick tillbaka och tittade på senaste bilderna. Usch jag skäms! jag hade ju lovat mig själv att försöka skriva en gång i veckan i alla fall, för att föra lite dagbok över Eriks tillvaro. Men det har antingen varit väldigt mycket vissa veckor eller så har jag helt inte känt för det andra. Men nu är vi här igen i alla fall och ska försöka kompensera frånvaron genom en liten bildkavalkad från de senaste veckorna, julen, besök av Jens osv.

I våra liv så gar det mesta just nu åt till att få ordning på Eriks sovrutiner, som jag inte tycker har fungerat riktigt bra på ganska länge. Delvis beror det nog på att vi har varit ute och rest men han har alltid sovit lite oroligt och aldrig hela nätter. Sedan niomånadersåldern har det gått jättemycket upp och ned men nu har vi bestämt oss för att gå över till endast en sovpaus om dagen. Det funkar inte alltid, men när det gör det kommer han i alla fall i säng innan halv tio... Och så försöker jag dra ned på nattamningen. Det är ju på ett sätt jobbigare än att amma eftersom jag måste vara uppe mycket mer och försöka få honom att somna på andra sätt men tröstar mig med att det är en övergående period och så småningom kommer det säkert göra att han kan sova bättre själv, kanske tom somna om utan min hjälp. Då är ju mycket vunnet. Men han är ju en seg rackare, envis som synden och jag är tröttare än någonsin så jag vinner inte varje slag - än i alla fall. Tur att man har lite envishet i sig själv...

På dagarna är han på soligare humör, och fortsätter jobba med balansen, sätter sig ned bättre själv och blir modigare och modigare. Men än känns han inte riktigt redo att släppa taget om mammas hand. Fast det är bara en hand vi håller i nu. Han släppte den andra i mellandagarna och vill inte hålla den alls längre. Då hittade han också sin tunga för första gången så nu kan han räcka tungan åt en med vilje. Och vilja finns det.
Innan jul tittade två tänder till fram i överkäken och de är nästan på plats nu. Åtta tänder kan göra ganska ont om man kommer i vägen för dem kan jag intyga.
Men de är bra när man vill äta tofu, och det har varit veckans favorit. Jag blev så glad att hitta något som han hellre stoppade i munnen än slängde på golvet så det har jag serverat nästan varje dag...

Nu till bilderna:

image183
Lite mys framför brasan innan julresan söderut.  Om ni kollar noga så ser ni morsans nya frilla!
A cozy moment in front of the fire before travelling south for Christmas. If you look closely you'll see mom's new hairdo.


image184
Och hemma hos morfar blev det också en massa mys. Kvällsmacka i pyjamas. Och en bestämd min!
And at grandpa's place we had more cozy moments. Night sandwich in pyjamas. And a stern look!


image185
Och här visar vi upp en annan min med starkt involverad underkäke och fyra små rara bissingar.
And here's another face, involving a chin and four cute little teeth.


image186
Och dagarna i Malmö med morfar och Jens slutade naturligtvis med julklappar. Här hjälper Erik morfar med sin. Och detta var bara början på ett nästan oändligt pappersarbete vi ägnade oss åt den följande veckan.
And the days in Malmö with Grandpa and Jens ended of course with christmas gifts. Here Erik help Björn with his. And it was just the beginning of an seemingly endless unwrapping.


image187
Erik visar upp sin nya, mycket klädsamma haklapp.
Erik shows his new, very right bib."Maybe I'm small  - but I make the decisions"
.



image188
Hemma hos mormor fanns det fint julpynt som måste undersökas. Tyvärr höll den inte riktigt i inspektionen. Förlåt!
Grandma had some nice christmas decorations that had to be inspected. Unfortunately it didn't stand the test. Sorry about that!


image189
Och dagen efter var det dags för julklappar igen hemma hos Christopher och Helena. Max orkar bära ett stort paket och imponerar på Erik och Moa.
And the day after it was time for some more christmas gifts at Christopher and Helena's house. Max manages to carry a big one and impresses Erik and Moa.


image190
Lite mys hos morbror Stoffe mitt i all julklappsutdelning.
Some cuddling with uncle Stoffe in the midst of giving out gifts.


image191
Och det var ett svettigt jobb att packa upp alla klapparna så inför den fortsatta leken åkte alla kläderna av. Här är det stor kokkonst på gång på den nya spisen.
And it was a though job unwrapping, the kids got hot and had to unwrap themselves to be able to play with all the new stuff. Something 's cookin' that's for sure.


image192
Eriks första "Kalle och hans vänner". Karolina har sett dem förut.
Eriks first traditional christmas cartoons on TV. Karolina has seen them before.


image193
Erik matar sin nya docka "Erika".  Hon kan både kissa och blunda.
Erik feeds his new doll "Erika". She can both blink and wee-wee.


image194
Och på juldagsmorgon äter vi kaviar.
And on Christmas day we have caviar for breakfast.


image195
Raskt vidare hem till morfar och där blev det bus i sängen med Nelly.
And then home to grandfather and mess around with Nelly in his and Eva's bed.


image196
Och hemma hos farmor vaknades det förstås en massa mer julklappar...
And with grandmother Erik got even more gifts ...


image197
...och smarrigaste ris a la maltan innan sängdags.
... and delicious ris pudding before bedtime.


image198
Erik i lektagen hemma hos Gert och Eva.
Erik plays around at Gert and Eva's.


image199
Och till sist en bild från årets sista dag. Mer mys framför brasan. Erik och hans päron.
And finally a picture from the last day of the year. More coziness in front of the fire. Erik and his "pears".


Kram på er alla från oss!

RSS 2.0