en påskriddare och en kalv på grönbete

Glad påsk!

Hoppas att ni alla har haft lika strålande påskdagar som vi i Stockholm. Solen har värmt ordentligt och i tre dagar har vi varit ute och lapat den i stora mängder. Fredrick har varit flitigt med båten, fixat motorn, slipat och målat och jag och ungarna har hängt på våra vänner och roat oss bäst vi kunnat. Vi har varit i parken, ätit glass, haft påsklunch i trädgården, gömt frisbee, blåst såpbubblor, städat sandlådan, kastat sten i vattnet, plockat vitsippor och cyklat längst med vattnet och i skogen. Eller rättare sagt, Erik har springcyklat flera kilometer längst med viken i helgen. Jag har gått bredvid och försökt få Karin att somna med ganska dåligt resultat. (Jag tror hon är på gång att ändra sovrutiner, allt oftare sover hon bara en gång om dagen, den stora fråga är bara om man ska hinna äta lunch innan.)

Idag stannade Fredrick hemma från båten och Karolina och Markus kom över och gjorde fin påskmiddag till oss, lammstek och ugnsrostade potatis, sparris och citronmarängpaj. Som Erik sa: "Den godaste julmat jag ätit". Ja, det är inte lätt att skilja på högtiderna när musten smakar likadant året om. 
Vi satt ute och åt till klockan halv åtta och det kändes riktigt utomlandskt. Jag menar, när satt man ute och åt påskmiddag senast?

Karin har varit som en kalv på grönbete, ja, hon är ju praktiskt taget en kalv på grönbete. Hon far runt och sliter i gräset, gräver fingrarna djupt ner i jorden, delar torra löv i små, små bitar och njuter allt vad hon kan med hela sin lilla kropp. In emellan lyser hon upp med ett stort leende över hela ansiktet, häpnar över fåglarna som flyger mellan träden, hittar en sten eller en pinne att slå med. Igår smakade hon en kotte, det var intressant. Och pappa har köpt en spade och kratta till henne som de ämnar använda mycket i sandlådan hela sommaren.

Hon väljer alltmer ett upprätt läge, lirkar tag om våra händer och går några varv runt lägenheten, ställer sig upp och kniper med fingrarna runt bordskanten och tar sig på tå en meter eller så. Står stilla nästan en minut om allt känns bra och gillar att gåkasta sig mellan mamma och pappa. Dessutom har hon de senaste dagarna mycket fint och noggrant backat ned för sängen, istället för att stå på näsan ner. Det känns bra eftersom det har varit den stora faran i lägenheten efter det att hon lärde sig att krypa upp där själv...

Hon äter med god aptit det mesta som sätts på bordet, igår när Bernhard, Virve och Edith var här tex frossade hon i en påsklunch bestående av ägg, bröd med smör, kallrökt lax, räkor och avokado, sen lite päron och ost efter det.

Erik han åt mest sill han, märkliga unge. Branteviksill, Marststrands bryggsill och favoriten senapsill förstås. Sen blev det hela två påskägg, (favoritgrannen Birgitta hade köpt ett till honom också när hennes barnbarn och grannen Malcolm skulle få) så han var en lycklig liten kille när det var dags att komma in sent om sider.

Han njuter också i fulla drag av att kunna slänga ytterkläder och springa i bara t-shirt. Kinderna blir röda och håret står på ända. Det verkar som han trivs med livet i stort just nu. Inte så många konfliker, och blir det några så går de hastigt över. Efter lunchen kom jag in från tvättstugan och började rya upp i köket. Erik och Fedrick busade i sängen och Karin hängde på så gott hon kunde. Erik ropar flera gånger att jag skulle komma in och se hur mysigt de hade, så till sist fick jag ju kolla läget. Han och Fredrick ligger och kramas: "kom, du får gärna vara med mamma!" Så låg han med en förälder på var arm och pussade våra huvuden.Han såg så belåten ut. Och visst var det mysigt! Tills Karin kom och kastade sig över oss. Hon var mer på bushumör och ville inte alls ligga stilla och "mysa".

Och så en liten anekdot från veckan. När det var dags att plocka fram kläder inför torsdagen frågade jag honom om han kanske inte ville vara påskkärring till dagis. Men det ville han inte alls. "Påskprinsessa" skulle han vara. Men efter ett tag kom han med ett stort papprör runt kroppen. "Jag har kommit på vad jag ska vara. Påskriddare." Sen övertalade han mig till att göra en "riddarhjälm" fastän klockan var mycket och jag inte trodde att vi skulle hinna det. Och okej, det liknade väl inte riktigt en riddarthjälm - se nedan själva för att avgöra - men han hade iaf kommit på sin kostym helt och hållet själv. Och han var ganska nöjd!



Erik är en påskriddare! Själv associerar jag kanske lite till KKK, men det får man tänkta bort.
Erik continues to avoid traditions (here the kids dresses up as witches, and knock on their neighbours doors for candy) and designes his own easter costume. ""A knight". Might look a little KKK to you, but not to him. Fortunately he didn't take it outside the apartment...




Karin intar sin första fika utomhus - för två veckor sedan. Sen dess har det blivit ett par stycken till.
Karin on her first outdoor pciknick. And since we've had a beautiful easter weekend, she's had many more since then.




Erik med sin favoritsysselsättning de senaste veckorna. Tillsammans med pennor och papper, ritandes ett oändligt antal teckningar med havsmotiv, starkt inspirerade av en film som farmor hade med på sitt besök, "Sammys äventyr" - om en havssköldpadda, och den gamla favoriten "Hitta Nemo".
This is Erik's favourite spot lately, at his little table, drawing pictures with ocean motives. Inspired by the movies of the month "Sammy's adventure" and "Finding Nemo".



När han inte ritar fiskar så ritar han ofta "Mario" och "Luigo". Flera av de äldre kompisarna på dagis spelar ju Nintendo och Erik har snappat upp de här två figurerna. Han vet precis hur de ser ut och bygger dem även i lego ibland. Häromkvällen var det utklädningsdags igen och han ritade en mustach och fick hjälp med kepsen, tog sina hängselbyxor och tomtekostymtröjan. Så här ser Mario ut!
Sometime the sharks and whales are exchanged with Mario och Luigo from Nintendo. He doesn't play himself, and shows no interest so far, but he's full aware of what the figures look like. Other kids at daycare has shared this information with him of course! Here he's dressed up as Mario, with a selfmade moustach and hat!




Karin bryr sig inte så mycket om olika kostymer än så länge. Hon är bara nöjd. Och leker gärna, "tittut", "varsegod och tack", "sorteringsleken" och "nu kommer jag och tar dig". Då far hon som en pil över golvet samtidigt som hon skrattar så att hon nästan tappar balansen.
Karin doesn't care much about costume-games t. She's happy playing "peekaboo", "give and take", "put things in a box" and "I'm coming to get you". Then she laughs so hard she almost can't keep her balance racing over the floor. 



 
Och så tycker hon mycket om att bada.
And she enjoys her evening bath a lot.




Och så några bilder från idag. Erik och Fredrick har målat ägg och ska käka lite lunch.
And then some pictures from today. Erik and Fredrick ready for easter lunch.



Karin är redan på väg ut i solen.
Karin is ready to get out.

RSS 2.0