Titta, hon snackar!

Hej igen kära ni,

jag hade tänkt ägna kvällens bloggande åt ett litet Karinskt lexikon. Så att ni hajar tugget när vi ses i jul!

Bajsch - oftast precis vad det låter som, bajs, helt enkelt, men kan även betyda att hon har kissat och vill byta blöja, gärna om det är fem minuter efter vi har släckt lampan och sagt godnatt om kvällen.

papa - apa, och det är dags att slå sig för bröstet och göra ap-ljud.

oujsch - uttalas ofta med utdragen vokal och ett tydlig min av förvåning, innebär att du ska komma med och titta vad det är som har hänt, eller vad hon har hittat för spännande.

Dede - Erik

bang - Dede har farit fram lite för hårdhänt, eller så är det vad Karin själv gör i samma stund.

ovva - sova. Detta är Karins favoritlek, hon bäddar ner sig själv, nallarna och gärna någon annan och när man lägger sig på kudden så säger man ovva. Brukar dock inte innebära många sekunders vila utan det är strax dags att sätta sig upp igen, bädda om, hämta några fler nallar och göra om alltihop igen.

mao - mjau. Antingen benämning för själva kattdjuret, eller när hon själv leker katt och kryper omkring på alla fyra. En lek som innebär att man ska sätta sig ned och kela med kissen och klappa den över ryggen. Även denna en favoritlek, som faktiskt gått i arv från Dede.

vovv - hund

iiiiiiia - häst. Återigen antingen benämningen för själva djuret eller en lek förknippad med djuret. Här är det dock inte hon själv som är häst utan den som rider, om det är i knäet, på magen, ryggen eller i famnen, spelar inte så stor roll, bara det guppar och gungar.

gjis - gris

inga, inga - springa; något som hon själv gärna gör, runt, runt i lägenheten med Dede antingen före eller efter.

schykla - precis vad det låter som, cykla, fast det är ordet för en nyuppfunnen lek, en utveckling av "inga, inga", som innebär att man sätter på sig sin hjälm, tar något smalt, längre föremål som är cykel och låtsas att man sitter på den och sedan springer man runt, runt i lägenheter och ropar schykla.


bijj -bil. Ett ord som används flitigt på väg till och från dagis.

dishka - diska, något Karin gör gärna och ofta när mamma eller pappa lagar mat. Brukar sluta med att vi får ta av alla kläderna och tvättat hela golvet innan vi sätter oss till bords.

tutte - ja, behövs väl ingen närmare förklaring. Mat och mys.

Nå, nu finns det en hel del andra glosor att använda i umgänget med denna underbara lilla människa, och det tillkommer nya så gott som varje dag. Men detta är iaf några av de vanligaste och lättaste att tyda än så länge.

Lite bilder från hösten:


Vi leker med trolldeg.
Making playdough cookies.



Karin och mamma buggar loss ute på gården-
Karin and mom on the green dancefloor.



Eriks första egna cykeltur.
Erik's first bikeride.



Dags att ta upp båten. Karin tar en paus nere vid stranden.
We put the boat to sleep for the winter. Karin took a break down at the beach.



På besök i Örebro. Erik och Harry var konstnärliga på morgonkvisten.
Visiting Örebro. Erik and Harry were creative in the morning.



Mormor på besök och Karin myser i knäet.
Grandma Elvy on a visit and Karin enjoys it.



Erik och Karolina busar i Kungsträdgården.
Erik and Karolina in Kungsträdgården.




Suddig bild med tydligt budskap.
Fuzzy picture spells it out.

Kommentarer
Postat av: Mormor

Goa härliga ungar. Kramar på er.

2011-12-13 @ 11:12:10
Postat av: Helena

Wow, jag är imponerad över alla ord och betydelser, så duktig hon är lilla Karin! Morris kör med vråltekniken, det vill säga han står och skriker rakt ut tills man kommer till honom och då förstår man oftast vad det är han vill. Det kan vara allt ifrån att bli buren, vilja dricka, bli puttad på trehjulingen, sitta i knäet, ja vad som helst faktiskt ;)! Men han förfinar nog sitt ordförråd han också snart. Vi saknar er! Kramar!

2011-12-13 @ 22:32:27
URL: http://pillanopuh.blogg.se/
Postat av: Anonym

Wow, jag är imponerad över alla ord och betydelser, så duktig hon är lilla Karin! Morris kör med vråltekniken, det vill säga han står och skriker rakt ut tills man kommer till honom och då förstår man oftast vad det är han vill. Det kan vara allt ifrån att bli buren, vilja dricka, bli puttad på trehjulingen, sitta i knäet, ja vad som helst faktiskt ;)! Men han förfinar nog sitt ordförråd han också snart. Vi saknar er! Kramar!

2011-12-13 @ 22:33:48
Postat av: Carl

Fenomenal ordlista! All the best, folks! /Carl

2012-01-11 @ 17:20:04
URL: http://sohlberg.tumblr.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0